Akademik Çalışma Yapan Annelere Sosyal Destek Politikaları

Hazırlayan: Yorum yapılmamış Paylaş:

KADIN ÇALIŞMALARI KOMİSYONU            

 27 Aralık 2019

Akademisyen annelerle ilgili bu çalışmayı yaparken derdimiz aslında pratik bir meseleden doğan bir tepkiden oluştu. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışan annelere maddi destek vermeye başlamasından sonra biz de destek noktasında akademisyen annelere yönelmek istedik.

Türkiye’de %43-44 civarında kadın akademisyen bulunmaktadır. Oranın bu kadar yüksek olmasının sebepleri arasında; erkeklerin meslek seçerken parasal sebepleri ön plana çıkarması ve bu mesleği tercih etmemesi, akademisyenliğin kadınlar için prestijli bir alan olması hatta bir nevi öğretmenlik gibi görülmesi gibi etkenleri sıralayabiliriz. Öte yandan akademide de dikey-yatay ayrışmalar bulunmakta. Eğitim bilimleri, sağlık, öğretmenlik, sosyal bilimler gibi alanlarda kadınlar çoğunlukta. Fakat ilginç bir şekilde örneğin İlahiyat’ta %17 oranında kadın bulunuyor. Dikeyde de cam tavan sendromu görülebiliyor. Doktora yapan kadınlar oran olarak erkeklerden fazlalar fakat idari pozisyonlara bakınca oran %5-10’a düşüyor. Yaş göz önüne alınınca doktora yapılan dönem kadınların tam evlendiği, çocuk sahibi olduğu zamanlara denk geliyor; buna karşın erkeklerin hepsi neredeyse evli ve çocuklu oluyor.

Devlet politika olarak kadınların da akademide olmasını destekliyor. YÖK’ün de birçok kadro açığı var fakat özellikle doktora sürecinin sağlıklı yürümesi için özellikle anneye maddi ve manevi destek verilmesi şart. Doktorası bitmemiş araştırma görevlilerinin yasal anlamda derse girme yetkisi olmadığından üniversitenin doktora yapan kişiye maddi bir getirisi de olmuyor. Böyle olduğunda da kadınlar hem evliliği hem de anne olmayı erteliyorlar. Akademik hayata atılıp sonrasında maddi şartlardan ötürü zorlanıp istifa eden de pek çok kadın mevcut.

Tüm bu tartışmaları yaparken kadrolu akademisyen kadınlarla, lisansüstü öğrencilik yapan özellikle de doktoraya devam eden kadınları ayırarak değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü akademide kadrolu olarak çalışan kadınlar sigorta, maaş gibi imkanlardan yararlanırken, lisansüstü öğrencilik yapan kadınlar tüm bu imkanlardan yoksunlar ve kendilerine bazı destekler verilmesi gerektiği düşüncesindeyiz.

Komisyon toplantımız sonucunda akademisyen annelere verilecek desteklerin şu noktalarda olduğuna vardık;

  • Devlet tarafından direkt maddi destek sağlanabilir. Anne bu nakdi desteği nasıl kullanacağına (kreş, bakıcı vs.) kendi karar verebilir.
  • Üniversitelerde kreş açılabilir, annelerin ders çalışırken çocukların bir oyun alanında vakit geçirdiği work&play mekanları açılabilir.
  • Devlet tarafından, çocukların bırakılabileceği güvenilir kurumlar açılabilir.
  • Esnek çalışma saatleri getirilerek annenin çocukla daha rahat vakit geçirmesi sağlanabilir.
  • Kadir Has Kadın Araştırmaları Merkezi, kadın-erkek fark etmeksizin idari personeline çocukları 7 yaşına gelene kadar kreş ücretini karşılıyor. Bu tarz uygulamalar örnek alınabilir.

Öncelikli olarak annelikle ilgili mevzuattaki haklar öğrenilip, doğum halinde dondurma hakkı, doğum sonrası izin ve süt hakkı gibi konularda bilgi edinilmelidir. Akademik hayata atılıp sonrasında annelikle beraber bu hayatı yürütemeyen ve istifa eden kadınların oranına bakılmalı ve istatistiklerle bir rapor hazırlanmalıdır. Diğer taraftan da akademide kadına karşı var olan önyargıları yıkmak amaçlanmalıdır.

Önceki Yazı

Yeme Psikolojisi ve Davranış Değişikliği Beceri Programı

Sonraki Yazı

Temel Afet Bilinci Eğitimi

Bunlar da ilginizi çekebilir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir